Byvandring 13.juni 2023

BYVANDRING 13. JUNI 2023

Vi var 19 som møtte (noen flere var påmeldt men måtte melde avbud i siste liten) til vandring for å se på jugendbygg i Trondheim. Sammen med vår dyktige guide Eirik Lien møtte vi opp nederst i Krambugata hvor vår vandring startet.

Det er kjempeartig å foreta en byvandring sammen med en så engasjert og kunnskapsrik guide som Eirik Lien. Ikke bare er han kunnskapsrik men han har en meget god og behagelig måte å formidle kunnskapen på.

       
                               

Eirik Lien                                                                                 Orienterte om temaet

Som sagt startet vi i Krambugata hvor vi først fikk en innføring i hvilke ting som må være til stede på et bygg for at vi skal kunne si at det er et jugendbygg, runde hjørner, tårn, vinduer av forskjellige typer og størrelse og ikke minst det asymmetriske uttrykket – inngangspartiet er ikke midt på bygget, gavler ved siden av tårnene osv.

Turen gikk så til Gildevangen hvor vi fikk en innføring i byggets spesielle fasade, råkopp. Denne typen fasade ble ellers bare brukt til offentlige bygninger. Navnet Gildevangen er innfelt over en dør. Jakob Kaarby-bygget i Thomas Angells gate ble neste stopp og her har eieren fått navnet sitt støpt inn i fasaden. Dessuten er det en lyre både på porten og på balkongen og en innfelt medaljong med en harpe, noe som skulle vise forbipasserende at her var det musikk som sto i fokus. Kaarbø fornadlet pianoer og hadde eget konsertbyrå. Deretter sto gamle postbygget for tur. Bygget er for tiden «innpakket» så vi fikk ikke sett alle detaljene. Vi fortsatte til Nordre gate hvor Framgården og Eriksenbygget sto på programmet før vi gikk mot Museumsparken. Underveis stoppet vi ved Trønderheimen.

   Trønderheimen

Ved Museumsparken ligger det en sammenhengende rekke med jugendbygg. Ingen av dem er forretningsbygg men rene bygårder. De sto ferdig omtrent samtidig. Siden de er fra sen periode i jugendstilen er de kanskje ikke fullt så detaljert i sin utsmykning som mange andre bygg men de er likevel fulle av detaljer som viser jugendstilen. E.C.Dahls stiftelse var neste post på programmet. Man kan vel si at bygget er litt spesielt i og med at to arkitekter samarbeidet om bygget. Den ene for størrelse og planløsning mens den andre sto for fasaden og utsmykningen Det som ellers er spesielt er at den fasaden som vender mot parken og er rikt utsmykket egentlig er baksiden, mens fremsiden med det egentlige inngangspartiet er det vi må kalle anonym.

E.C. Dahls stiftelse

Det siste bygget vi så på var Arkitekt Christies gate 4, et bygg som Eirik Lien omtalte som indrefiléten i jugendbyggene i byen. Og for et bygg! Der er det tårn og gavler og runde hjørner og vinduer i alle fasonger. Vi anbefaler alle å ta seg en tur til Arkitekt Christies gate 4 for selv å se huset. Vi anbefaler ellers alle til å løfte blikket og se på alle de andre vakre bygningene i byen. Det er ikke bare glass og betong! Vi fikk presentert bare noen få bygg denne gangen, det er mange igjen – til flere byvandringer.

         
        

Bygg i Arkitekt Christies gate

Etter vandringen var det mange kaffetørste som ankom To Tårn hvor vi som vanlig fikk servert god kaffe og nydelige vafler med rømme og syltetøy. Værgudene var også på lag og det var sikkert flere enn jeg som kasta seg over karaffelen med isvann først. Praten gikk livlig ved bordene og det lot til at alle koste seg.

Vi ønsker alle en god sommer!

Marie