Tur til Helgeland 23.-26. august

20 telepensjonister møtte opp ved Trøndelag teater – målet var en tur sammen med Orklareiser til Helgeland. Fra Orklareiser var sjåfør Leif Annar Hårstad og guide Johanne S. Kaarstad. I dag skal vi kjøre til Sandnessjøen. Flott vær med sol hele vegen. Vi hadde flere stopp, og med lunsj på Nams Inn. I Mosjøen traff vi kollega Åshild Nysetvold som har bosatt seg her. Vi gikk sammen i Sjøgata med bevaringsverdige bygninger. I Sandnessjøen ble vi innlosjert på Hotel Scandic Syv søtre.

Neste dag våknet vi med kraftig regn og etter vært med sterk vind. Vi skal besøke Vega. Først buss til Tjøtta så ferje til Igerøy på Vega. Her ble vi møtt av guiden Didrik Mortensen – en fargerik, kunnskapsrik og dyktig guide.

Fra venstre Didrik Mortensen, Johanne Kaarstad og Leif Annar Hårstad


Vegaøyan

Øyrike med ca. 6500 øyer, holmer og skjær – ett kontrastenes rike, fra høge fjell til lavland, skog, kalkrike heier og våtmarksområder med rikt dyre og fugleliv.

Øyene ble tatt inn på UNESCO`s verdensarvliste i 2004. Verdensarvstatusen fremhever samspillet mellom mennesker og natur og spesielt kvinnenes arbeid med å ha ville ærfugler som husdyr. Dette har de gjort i mer enn 1000 år.

Regn og tåke gjorde at vi ikke fikk se så mye, men guiden sa: Tenk dere den fine utsikten som dere ikke ser. Vi kjørte rundt på store deler av øya. Var nesten til Vegatrappa og Via Ferrata. Var innom Stavsmarken gård og pølsemakeri. Her var det flere som kjøpte spekepølse og lefser.

Vegatrappa som vi ikke fikk sett

Vi besøkte verdensarvsenteret og der fikk vi en deilig lunsj og møtte en dyktig guide Berit Martinussen som først viste to filmer om øyene og om ærfuglene. Vi fikk så en omvisning på senteret. Vi ble vist ærfugeldun, både urensket og rensket. En dyne med slik dun koster i dag 35 – 40 tusen kroner.

                
           

Verdensarvsenteret                                                Berit Martinussen  sang og kåserte

Hus for Ærguglene

På fergeleiet på veg tilbake fikk vi av guiden – et skjeblad med hjemmelaget medisin basert på Rosenrot og litt alkohol. Dette skal virke mot alt – som han sa.

På veg tilbake på hotellet måtte vi benytte tre ferger, og nå var det godt med middag. God middag med laks/ris som forrett og biffgryte som hovedrett. Her spanderte foreningen drikke til maten.

Neste dag 25 august, kjørte vi i flott solskinn ned til Brønnøysund og Torghatten. Det var mange som gikk opp til hullet i hatten. Det er havet som har gjennom tusenvis av år laget hullet som er 41 meter høgt, 18 meter bredt og 166 meter langt. Var også innom Norsk Havbrukssenter å lunsjet med en god fiskesuppe med kveite.




Torghatten

Kjørte så til Rørvik og Kysthotellet

Neste mål var øya Leka, og vi hadde flott vær med sol hele dagen. Buss til Gutvik og ferje over til Skei på Leka. Guiden der het Arnfinn Holand.

Leka – Norges Geologiske Nasjonalmonument.

For ca. 500 mill. år siden støttet kontinentene sammen og havskorpen ble presset opp og dannet områder med rødt fjell (serpentinfjell) Leka er et eksempel på et slikt område og da på vestsiden av øya. Guiden vår var engasjert og tok oss med rundt på øya. Vi trodde han var geolog, men han var øyas fysioterapeut. Viste oss flere gravhauger og den mest kjente var skipsgravhaugen Herlaugshaugen på Skei (55 meter i diameter) Kong Herlaug ( på Harald Hårfagres tid)

Vi stoppet opp ved utsiktspunktet der det kjente ørnerovet i 1932 skjedde der Svanhild på 3 år ble tatt av ørn. Kjørte forbi Solemshulen som er 40 meter lang og med hulemalerier av dyrefigurer og solkors. Pga koronaen er hulen stengt for turister. Før vi satte turen hjemover ble det lunsj på ferjeleiet.

  Arfinn Holand ved utsiktsplassen ved ørnerovet. Sklinna skimtes i horisonten

Som oppsummering hadde vi en flott tur med masse opplevelser og flinke guider. Vi takker Orklareisr og spesielt sjåføren vår Leif og guiden Johanne som gjorde en glimrende jobb.

Jan


         

Noen av de som var oppe til hullet i hatten