Aktivitetsdagen 2024.
I år la vi aktivitetsdagen til 15. mai, noe vi akkurat nå er glade for. I strålende sol og sommertemperatur møttes 34 medlemmer på tunet på Ringve. Vår guide Nina Aas fortalte først litt om bygningene på Ringve før vi bega oss ut i den botaniske hagen hvor første stopp var parkhagen hvor vi fikk hilse på hagens eldste tre, en bøk som er estimert fra 1810, altså over 200 år. Og i denne delen av hagen blir det slått bare en gang i løpet av sesongen, dette for å gi biene en «villhage» å boltre seg i.
Neste stopp var Systemhagen hvor man som navnet sier har systematisert planteslektene. Hagen er her inndelt i 50 «rom» hvor man har plassert forskjellige planter fra samme familie innenfor samme «rom». Systemet som er brukt er det som Carl von Linné i sin tid bygde opp for ca 300 år siden, og som altså fortsatt er i bruk. Man har imidlertid nå oppdaget at det ikke er genetisk likhet mellom en del planter som har vært regnet som en familie så nå er det en liten skilsmisse på gang i et par «rom». En gammel magnolia er et blikkfang her.
Staudehagen består av gamle stauder som er samlet inn i Midt-Norge. Staudene finnes også andre steder i verden men disse har iflg guiden tilpasset seg klimaet vårt. De startet denne delen av hagen på begynnelsen av 2000 ved å henvende seg til publikum i Midt-Norge med spørsmål etter gamle stauder. Over 300 stauder ble innsamlet og fikk sin plass i hagen.
I arboretet er det satt opp 10 statuer av tre samt at der finnes mange nåletrær fra forskjellige kanter av verden.
På tur til løkhagen passerte vi primulabedene som har begynt å blomstre og som nok blir flott utover sommeren. Hit kom det i fjor en primula som kanskje kan kalles arktisk siden den har kommet fra Alta. Den var ikke mye å se til, og jeg må ærlig innrømme at jeg lurte på om det bare var ugras som stakk opp av jorda.
I løkhagen er det samlet 100 sorter gressløk hvor også vår viltvoksende ramsløk var med.
Den siste delen vi besøkte var renessansehagen som på Ringve er en urtehage. Renessansehagen består av velfriserte hekker og bed formet i geometriske former og følger anbefalinger fra Norges første hagebok – utgitt av Christian Gartner i Trondheim i 1694.
Det ble en lærerik dag i hagen selv om de fleste plantene ikke sto i blomst ennå. Flere deltagere begynte allerede å planlegge tur til sommeren med termos og matpakke.
Etter omvisningen i hagen fikk vi kaffe og vaffel på Victoria.
Takk til Nina for god guiding. Og takk til alle som deltok.
Marie
Bilder fra dagen ( flere bilder i fotoalbum) :