Byvandring 2. oktober 2024
Det var 19 medlemmer med på en skulpturvandring i Trondheim sentrum. Vi ble guidet av Eirik Lien som hadde mangt og meget å fortelle om de ulike skulpturene.
Vi startet på torget ved skulpturen ”Go-dagen”. Modellen var en kone, opprinnelig fra Skjervøy som solgte grønnsaker og frukt og som alltid hilste sine kunder med go-dagen, derav navnet. På torget står også den 20 meter høye statuen av Olav Tryggvason som var en gave fra Dyre Halse til byens befolkning. Reist i 1921.
Videre gikk turen til Stiftsgårdsparken hvor kong Olav den 5. har fått sitt minnesmerke. Noen har ment at statuen er for liten for en slik folkekjær konge, men det symboliserer kanskje på en god måte hans folkelige væremåte. Statuen er en gave til byen fra en utflyttet trønder.
Så gikk turen til Jomfrugata med minnesteiner til ære for tidligere vinnere av Studentenes fredspris. Den deles ut til en student eller studentorganisasjon som jobber for å fremme fred , demokrati og menneskerettigheter. Gatestubben er Trondheims Walk of Peace,
I Ravnkloa står statuen ”Den siste viking” etter fiskeren i Johan Bojers roman med samme navn. Et flott monument over fiskebøndene som rodde inn til Ravnkloa fra hele Trøndelag for å selge fangsten sin.
På Krigsseilerplassen står monumentet som viser to menn, men som også har en tom plass. Disse skal symbolisere den erfarne sjømannen, førstereisgutten, og den tomme plassen er han som aldri kom tilbake. Et gripende monument laget av Kristoffer Leirdal i 1982.
Johan Nygårdsvold har sin statue på Cicignons plass. Han var statsminister fra Arbeiderpartiet fra 1935 – 1945, og har fått sin berettigete plass rett foran Folkets hus.
Videre gikk vandringen opp Nordre gate hvor vi stoppet ved ”Studenten”. Et monument som symboliserer studentens glade liv. Det var lenge strid om utformingen som noen mente skildret studenten som festglad og kvinnekjær, men kritikken har vel stilnet etter hvert.
Rett foran det gamle televerksbygget som vi kjenner så godt står statuen av Hjallis. Han fortjener en statue som en av tre æresborgere i Trondheim. Den har stått der siden 1998 gitt som gave til byen av Trond Lykke.
Rett over gata står statuen av en annen æresborger av Trondheim, nemlig Arve Tellefsen. Den har stått der siden 2008, også den gitt av Trond Lykke. Den tredje æresborgeren i Trondheim er Liv Ullmann som foreløpig mangler en statue. Den kommer nok.
Minnestedet etter 22. juli 2011 er i Trondheim plassert i Tordenskioldsparken og er kalt ”Terra Incognita” ( ukjent landskap) eller ”Den hvite plassen”. Den består av flere hvite stener med inskripsjoner til ettertanke og refleksjon, Den inneholder også en dam med 77 lyspunkter til minne om de som gikk bort i massakren.
Ved Vår Frues kirke har ”Hans Nissen og hustru” fått sitt monument. De var velgjørere som laget en stiftelse i 1850 som arbeidet for å hjelpe de vanskeligstilte innbyggerne i byen. De etablerte også ”Nissens arbeidshus” som bl.a drev med produksjon av klær og leker.
I parken bak kirken står også en statue av Tordenskjold, Det var den første statuen som ble oppført i Trondheim, eller Nidaros som det het i 1876. Den avsluttet vår ferd gjennom Trondheims gater. Mange inntrykk og informasjon som var ny også for oss som har levd noen år i denne byen.
Takk til Eirik Lien for turen som også gjorde oss oppmerksom på de små kunstverk som det kanskje ikke sies så mye om ellers . Vi ble f.eks gjort oppmerksom på en inskripsjon på en byggestein på Vår Frues kirke, på et riss av Nidelvas løp i gateplan på torget, små skulpturer her og der og minneplater som lå godt skjult bak låste dører.
Etter vandringen smakte det godt med kaffe og vaffel i Hornemansgården.
Bilder fra vandringen,
Torgkona "Go´dagen" Klar for vandring
Kong Olav V Walk of peace Den siste viking
Krigsseilermonumentet Johan Nygårdsvold Hjallis
Arve Tellefsen Den hvite plassen Hans Nissen m/ hustru
Tordenskjold Nidelvas løp, fra Selbusjøen til fjorden Minebøsse