Omvisning Forsvarsmuseet Rustkammeret. 09.04.25

Publisert av Fridtjof Egil Holthe den 11.04.25.

Omvisning på Forsvarsmuseet Rustkammeret.

 
23 medlemmer deltok på omvisningen. Vår guide Frode Lindgjerdet tok oss med inn i «krigens verden» fra før vikingetiden via middelalderen og fremover og snakket om både kommunikasjon i krig og våpen.
Frode tok oss med fra tiden da man brukte vete (vardebrenning) og budstikke for å varsle hverandre om krig via postbud, telegraf og telefon frem til dagens kommunikasjonslinjer. Som et apropos på hvor viktig gode kommunikasjonslinjer er i krig: da amerikanerne kom med i 1.verdenskrig i 1917 måtte de hente sentralborddamer over til Europa for å sikre at meldinger kom frem til riktig adresse. De prøvde først med vanlige soldater men dette funket ikke – det ble bare kaos. Disse sentralborddamene – som ble kalt hellogirls - ble etter krigen nektet status som soldater i krig og det tok mange tiår før de ble anerkjent som soldater og fikk sin velfortjente krigsmedalje.
Vi fikk også en gjennomgang av våpen fra tiden man slåss med pil og bue og atgeir til dagens uhyggelige våpen som kan utslette menneskeheten i løpet av kort tid.
Håndholdt kanon? Ja, det var det han kalte et av våpnene – som han i samme åndedrag kalte livsfarlig fordi det kunne slå tilbake og ble du truffet var tilbakeslaget oftest dødelig. Dessuten var det fare for at kula satte seg fast i løpet og da eksploderte våpenet. Man må kanskje være glad for nyvinninger på kanonfronten likevel.
I middelalderen var det vanlig at når man var i krig ble kirkeklokkene tatt ned og omstøpt til kanoner.
Landet var delt inn i regioner som fulgte de naturlige regioner og denne regimentinndelingen ble ikke lagt ned før etter den kalde krigen. Norge var for øvrig det mest militariserte samfunnet i Europa i middelalderen.
Det var oftest fattige bondesønner som ble utkommandert som soldater i krig. De fikk 10 års kontrakter og i den tiden var de nærmest eid av hæren og kunne f.eks. ikke gifte seg de 10 årene de sto i rullene. Det var dårlige forhold for soldatene og av 10 soldater som ikke kom tilbake fra krigen var det 6 som døde av sykdom og underernæring, 3 døde i ulykker og bare 1 falt på slagmarken.
Frode snakket om alle krigene som kom på rekke og rad i denne tiden. Et av de landene som var mest krigersk var Sverige og de overfalt Norge/Danmark og landene rundt Østersjøen til stadighet. En periode var Trøndelag til og med svensk noen måneder før vi fikk trønderne tilbake til oss.
Via alle svenskekrigene og Napoleon kom vi videre til andre verdenskrig (som egentlig skulle være utgangspunktet vårt) og 9. april som jo er en symboltung dato i Norge. Men nå lærer visst ikke skoleelevene noe om «krigen» som jo vår generasjon rett og slett har levd i.
Men da vi var kommet så langt var våre 2 timer forbi – vi må nok ha en ny omvisning hvis vi skal få vite mer om Tirpitz som jo lenge gjemte seg i Åsenfjord og om Terbovens tid i Trondheim.
Vi har for øvrig en gatevandring 13. mai som vil ta for seg okkupasjonen av Trondheim og håper mange vil møte opp også da!
Takk til Frode som loste oss gjennom historien!
Etter omvisningen hadde vi som vanlig kaffe og vaffel - denne gangen på To Tårn.
Marie

Noen bilder fra omvisningen ( Se flere i Album)